- Voetverzorgingstips

Voeten verdienen uw aandacht!

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet.
U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips. 

Tips

Voorkom schimmelinfectie tussen de tenen

Zorg dat u na het wassen de voeten goed afdroogt, met name tussen de tenen. Achterblijvend vocht gaat smetten, waardoor er makkelijk een schimmelinfectie kan ontstaan. Heeft u transpirerende voeten, poeder uw voeten dan in met talkpoeder (niet te dik) zodat het vocht hierdoor opgenomen kan worden.

Is de huid tussen de tenen al week of kapot, zorg dan dat deze plekken zo droog mogelijk blijven, Was uw voeten dagelijks ZONDER zeep, droog ze heel goed (dep tussen de tenen desnoods met een stukje keukenrol), doe er talkpoeder op, blaas het overtollige poeder weg en doe elke dag schone (liefst katoenen) sokken aan. U zult zien dat er dan snel verbetering optreedt.

Schoenen kopen

Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten een beetje opzwellen dus dan is de (na)middag een goed tijdstip om ze te passen.

Laat uw voeten opmeten. Veel mensen hebben namelijk 1 voet die langer is dan de andere. Hou in dit het geval dan de maat aan van de langste voet.

Zorg voor voldoende breedte, lengte en hoogte. Dit voorkomt likdoorns, overmatig eelt en pijn tijdens lopen.

 

Wratten

Een wrat is een virus en komt over het algemeen door besmetting via een besmette vloer of door in aanraking te komen met een ander die al een wrat heeft. Meestal zal een wrat weer uit zichzelf verdwijnen, alhoewel dit ook jaren kan duren.

Een goedkope tip is om de wrat dagelijks te behandelen met blanke nagellak. Op deze manier verstikt de wrat en is de kans groot dat hij binnen enkele weken verdwijnt. Dit geldt ook voor waterwratjes bij kinderen.

Voor mensen met diabetes is voorzichtigheid geboden.

Pijnlijke kloven rondom de hielen ?

Door o.a. het dragen van slippers kunnen er dikke eeltranden rondom de hielen ontstaan en/of de huid uitdrogen. Een combinatie van deze 2 factoren veroorzaken kloven die zeer pijnlijk kunnen zijn.

Probeer uw hielen niet te veel eelt te laten krijgen door b.v. 1x per week de hielen te vijlen met een voetvijl. Smeer de hielen 's avonds voor het slapen gaan in met voetcrème of vaseline o.d. zodat dit 's nachts goed in kan werken. 

Zo houdt u uw hielen soepel en zal de huid minder kans krijgen om te gaan scheuren.

 

Koude voeten voorkomen? Minder pumps dragen!

Koude voeten zijn te voorkomen door minder vaak pumps of hoge hakken te dragen. Deze schoenen knellen namelijk en voorkomen een goede doorbloeding.

Wintervoeten

Bij wintervoeten of wintertenen gaan de aders in uw voeten niet snel genoeg open waardoor er geen doorbloeding in de voeten komt en daardoor uw voeten niet opwarmt. Dit is een vervelend en soms een zeer pijnlijk probleem waar niet zoveel aan te doen is. Daarom enkele tips om erger te voorkomen:

* Neem het hele jaar door wisselbaden met warm (niet heet) en koud water zodat de aderen wennen aan het open en dicht         gaan.

* Warm uw koude voeten NOOIT op tegen of dicht bij een warmtebron zoals b.v. een kachel, dit veregert het probleem.

* Probeer bij koude voeten uw voeten te bewegen om ze warm te krijgen. Beweeg uw tenen, draai uw voeten rond vanuit uw       enkel en probeer uw voet zoveel mogelijk te bewegen wat de bloedtoevoer stimuleert.

* Indien mogelijk kunt u ook de voeten licht (laten) masseren om de bloedtoevoer te stimuleren.

* Draag GEEN knellende schoenen.

* Draag wollen, niet knellende sokken, deze zorgen voor warmte.

* Bij transpiratie katoenen sokken dragen, omdat deze veel vocht opnemen.

Een kleine troost: Bij de meeste mensen gaat dit ongemak na een aantal jaren vanzelf over. Mensen die dit op oudere leeftijd hebben gekregen kunnen hier langer last van houden.